czwartek, 1 sierpnia 2013

Sernik rabarbarowy


SERNIK RABARBAROWY
Ciąg dalszy rabarbarowej przyjemności :). Został mi słoiczek rabarbar curd i stwierdziłam, że najlepiej połączyć moje 2 miłości - ser i rabarbarową pychotę :). Sernik wyszedł rewelacyjny - kwaskowaty, mało słodki, dosyć ciężki - proporcje idealne.

Składniki (tortownica 24 cm) :

Spód:
 - 100 g ciastek digestive
 - 60 g masła orzechowego crunchy

Masa:
 - 800 g twarogu chudego ( u mnie po prostu 4 kostki po 200 g)
 - 250 g śmietany kremówki
 - 50 g zmielonego cukru trzcinowego nierafinowanego
 - 3 jajka
 - 2 łyżki ekstraktu z wanilii
 - ok. 0,5-1 szklanki dżemu rabarbarowego ( u mnie domowej roboty)
 - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

oraz mały słoiczek rabarbar curd (ok.200 ml)

Wykonanie:

Spód:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastka skruszyć na piasek(robię to w ten sposób iż wkładam je do grubej foliowej torebki - np.na mrożonki i rozbijam tłuczkiem do mięsa/wałkiem). Masło orzechowe lekko rozpuścić i połączyć z ciastkami.
Masą wyłożyć spód tortownicy i włożyć do lodówki na ok.30 min.

Masa:
Produkty powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser zmielić/przetrzeć przez sitko.Dodać do niego kremówkę, zmielony cukier, ekstrakt z wanilii, mąkę ziemniaczaną i zmiksować do połączenia się składników. Pojedynczo dodawać jajka, ucierając krótko po każdym dodaniu. Ważne jest by całość się ładnie wymieszała.



Na schłodzony spód wyłożyć ok. 1/3 masy serowej, na nią dżem rabarbarowy(za pomocą szprycy cukierniczej narysowałam okręgi dżemowe). Przykryć kolejną 1/3 masy serowej, znów wyłożyć dżem, pokryć go ostatnią częścią sera. Na samej górze narysowałam dżemową kratkę ale można oczywiście po prostu wyłożyć dżem :).

Wstawić na drugą półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na pierwszą wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ok. 60 min. (w trakcie pieczenia zwiększyłam temp. do 180 stopni). Można również przykryć ciasto po. ok 20-30 min.folią aluminiową by się nie spaliło z wierzchu.

Gdy się upiecze wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Zimne ciasto oddzielić od boków tortownicy nożykiem (ale nie wyjmować go), wyłożyć rabarbar curd i ew.posypać kakao. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Smacznego :)



Kwaśnie, no właśnie

4 komentarze :

  1. Mmm, pychota :) Robiłam i sernik z rabarbarem, i rabarbarowy curd, ale jakoś nie wpadłam, żeby połaczyć jedno z drugim. Musiał smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak :). Jestem maniaczką rabarbarową i zdecydowanie to są moje smaki :)

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłem sernika z rabarbarem. Trzeba to zmienić! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba, trzeba :D. Nawet wczoraj widziałam jeszcze rabarbar w sklepie więc można jeszcze podziałać coś w kierunku uprzyjemnienia sobie życia :)

      Usuń