niedziela, 25 sierpnia 2013

Otrębowe placki drożdżowe z jabłkiem - pieczone

PIECZONE PLACKI JABŁKOWE
Lekkie placki jabłkowe, idealne na śniadanie - robi się je szybko i jeszcze szybciej znikają z talerza. Dodałam troszkę drożdży, żeby fajnie wyrosły i to było trafienie w 10. Zachęcam do spróbowania :).
Sądzę, że jabłko spokojnie można by zastąpić np. śliwkami czy też chociażby brzoskwinią.

Składniki (na 12 sztuk) :
 - 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
 - 2 łyżki otrębów żytnich
 - 2 łyżki otrębów pszennych
 - 1 łyżeczka cukru
 - 1/3 łyżeczki drożdży instant
 - 2 łyżki mleka
 - 1 jajko
 - 1 białko
 - 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
 - 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 średnie jabłko

Wykonanie:
Włączyć piekarnik by się nagrzewał do 180 stopni.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą (pomijając jabłko) i odstawić na bok na czas nagrzewania się piekarnika.
Gdy piekarnik się nagrzeje obrać jabłko, pokroić na niezbyt duże kawałki i wmieszać do ciasta.
Wykładać po ok.1 łyżce masy na blachę pokrytą papierem do pieczenia.Placki można posypać delikatnie cukrem trzcinowym nierafinowanym.
Piec ok.20-25 min.  (na ostatnie 1-2 min. włączyłam termoobieg żeby fajnie się zarumieniły z wierzchu).
Podawać oprószone cukrem pudrem :)

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz