czwartek, 15 sierpnia 2013

Pełnoziarnista tarta z wiśniami




TARTA Z WIŚNIAMI - PROSTA I ABSOLUTNIE GENIALNA
Hasło "prostota górą" jest tu jak najbardziej na miejscu. Skład tej tarty jest banalny, żadnych dziwnych, trudno dostępnych dodatków.Smak - rewelacja.Cudownie wiśniowa. Robi się ją szybko(najwięcej czasu poświęciłam na drylowanie wiśni) co jest dla mnie niewątpliwym plusem a chwila kiedy usiądzie się z kawałkiem ciasta na talerzu - bezcenna :). Polecam :)

Mąka pszenna pełnoziarnista jest dużo bardziej wartościowa niż tradycyjna mąka pszenna. Najwięcej pożytecznych dla naszego organizmu jest w okrywach zmielonych ziaren, których zwykła mąka jest pozbawiona. Rzadko kiedy używam zwykłej mąki ponieważ bardzo zależy mi na kwasie foliowym, witaminie B3, fosforze, żelazie czy też magnezie które to zawiera mąka pełnoziarnista. Możecie mi wierzyć, że wypieki nic na takiej zamianie nie tracą a ciasto kruche na jej bazie wychodzi również rewelacyjnie jak na zwykłej. Masło niezbędne jest do wykonania ciasta kruchego, charakteryzuje się dużą ilością witaminy A, E, D. Dostarcza również sporej ilości cholesterolu aczkolwiek jeśli nie jemy go w nadmiernych ilościach to nic nie powinno się stać :). Cukier puder staram się uzyskiwać poprzez zmielenie cukru trzcinowego nierafinowanego. który nie jest poddawany procesowi oczyszczania więc zawiera więcej minerałów niż rafinowany. Bułkę tartą zastąpiłam lnem mielonym, który jest dużo zdrowszy a rewelacyjnie spełnia zadania bułki. Co do wiśni to po prostu je kocham - im więcej świeżych owoców tym lepiej :D


Składniki(forma do tart o średnicy 25 cm) :
 - 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 - 150 g masła
 - 100 g cukru pudru
 - 1 jajko
 - 1 łyżka śmietany 18%
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - len mielony/bułka tarta do podsypania spodu
 - 1 kg wiśni
 - ew. fasola/kulki ceramiczne do obciążenia spodu



Wykonanie:
Nastawić piekarnik by się nagrzał do temperatury 200 stopni.
Do mąki dodać zimne, pokrojone na kawałki masło, cukier puder, jajko, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść szybko ciasto. Podzielić je na pół. Jedną połówkę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika.
Drugą połówką ciasta wyłożyć dno i boki formy do tart. Włożyć do lodówki na czas aż piekarnik się nagrzeje.
Wiśnie pozbawić pestek.
W międzyczasie na ciasto w formie położyć papier do pieczenia, obciążyć fasolą i podpiec ok.10 min w nagrzanym piekarniku..
Po tym czasie wyjąć je z piekarnika, usunąć papier oraz fasolę,podsypać spód lnem mielonym/bułką tartą(gdyby wiśnie puściły za dużo soku) i wyłożyć owoce . Zetrzeć na nie drugą połówkę ciasta z zamrażalnika.
Piec ok.35-40 min. w temperaturze 200 stopni.


Po ok.15-20 min. tarta może wymagać przykrycia folią aluminiową(matową stroną do góry) by się nie spalił wierzch.Studzić w uchylonym lekko piekarniku.

A tu coś o paryskiej diecie :) . Odchudzanie to nie rezygnowanie ze wszystkiego co dobre ale wybieranie mądrze i jedzenie po prostu zdrowo :)


Smacznego :)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz