środa, 7 sierpnia 2013

Chleb ziarnisty z płatkami owsianymi


CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI
Przepis z książki "Chleby, bułki i bułeczki". Jest smaczny aczkolwiek nie do końca tego się spodziewałam. Na pewno będzie jednak do powtórki ponieważ mam zamiar wykorzystywać go do puddingu chlebowego :).  Ponadto jest naprawdę fajny jako przegryzka i co najważniejsze - robi się go szybciutko.



Składniki (1 keksówka) :
  - 250 ml maślanki
 - 125 g chudego twarogu
 - 1 łyżka oleju/oliwy z oliwek
 - 1 łyżeczka soli
 - 1 łyżeczka brązowego cukru
 - 30 g ziaren słonecznika
 - 150 g płatków owsianych
 - 150 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
 - 250 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
 - 42 g świeżych drożdży
 - tłuszcz do posmarowania formy
 - 4 łyżki płatków owsianych do dekoracji


Wykonanie:
Maślankę lekko podgrzać w rondelku (uważać by się nie zważyła)
Do miski wkruszyć twaróg, zalać maślanką i ciągle mieszając, dodawać stopniowo olej, sól, cukier oraz ziarna słonecznika, płatki owsiane oraz obydwie mąki ( u mnie w użyciu był robot kuchenny)
Wkruszyć drożdże i całość zagnieść mikserem z hakiem na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.25 min. do wyrośnięcia
Po tym czasie ponownie je zagnieść, przełożyć do natłuszczonej keksówki. Przykryć na ok.10 min dając mu czas na odpoczynek.
Wierzch chleba posmarować za pomocą pędzelka wodą i posypać płatkami owsianymi.
Piec ok.40-50 min. w temperaturze 200 stopni.


Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz