SERNIK RABARBAROWY
Ciąg dalszy rabarbarowej przyjemności :). Został mi słoiczek rabarbar curd i stwierdziłam, że najlepiej połączyć moje 2 miłości - ser i rabarbarową pychotę :). Sernik wyszedł rewelacyjny - kwaskowaty, mało słodki, dosyć ciężki - proporcje idealne.
Składniki (tortownica 24 cm) :
Spód:
- 100 g ciastek digestive
- 60 g masła orzechowego crunchy
Masa:
- 800 g twarogu chudego ( u mnie po prostu 4 kostki po 200 g)
- 250 g śmietany kremówki
- 50 g zmielonego cukru trzcinowego nierafinowanego
- 3 jajka
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- ok. 0,5-1 szklanki dżemu rabarbarowego ( u mnie domowej roboty)
oraz mały słoiczek rabarbar curd (ok.200 ml)
Wykonanie:
Spód:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastka skruszyć na piasek(robię to w ten sposób iż wkładam je do grubej foliowej torebki - np.na mrożonki i rozbijam tłuczkiem do mięsa/wałkiem). Masło orzechowe lekko rozpuścić i połączyć z ciastkami.
Masą wyłożyć spód tortownicy i włożyć do lodówki na ok.30 min.
Masa:
Produkty powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser zmielić/przetrzeć przez sitko.Dodać do niego kremówkę, zmielony cukier, ekstrakt z wanilii, mąkę ziemniaczaną i zmiksować do połączenia się składników. Pojedynczo dodawać jajka, ucierając krótko po każdym dodaniu. Ważne jest by całość się ładnie wymieszała.
Wstawić na drugą półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na pierwszą wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ok. 60 min. (w trakcie pieczenia zwiększyłam temp. do 180 stopni). Można również przykryć ciasto po. ok 20-30 min.folią aluminiową by się nie spaliło z wierzchu.
Gdy się upiecze wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Zimne ciasto oddzielić od boków tortownicy nożykiem (ale nie wyjmować go), wyłożyć rabarbar curd i ew.posypać kakao. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Smacznego :)


Mmm, pychota :) Robiłam i sernik z rabarbarem, i rabarbarowy curd, ale jakoś nie wpadłam, żeby połaczyć jedno z drugim. Musiał smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńoj tak :). Jestem maniaczką rabarbarową i zdecydowanie to są moje smaki :)
UsuńNigdy nie jadłem sernika z rabarbarem. Trzeba to zmienić! :)
OdpowiedzUsuńtrzeba, trzeba :D. Nawet wczoraj widziałam jeszcze rabarbar w sklepie więc można jeszcze podziałać coś w kierunku uprzyjemnienia sobie życia :)
Usuń