wtorek, 6 sierpnia 2013

Szarlotka na pełnoziarnistym cieście kruchym - najlepsza

 SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE
W zasadzie nie jest ona moją specjalnością ale mego osobistego mężczyzny. Pozwolił jednak przepis opublikować :). Szarlotka jest nieziemska... Przepis wzorowany na szarlotce z bloga Moje Wypieki z lekkimi zmianami.U nas forma jest dosyć duża i ciasto wychodzi niezbyt wysokie - można zrobić na mniejszej.


Składniki (forma 36x27 cm):
 - 4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - około 0,5 szklanki cukru pudru(można zmielić cukier trzcinowy nierafinowany)
 - 375 g masła
 - 6 dużych żółtek
 - 2 łyżki jogurtu naturalnego

Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do naczynia.  Masło pokroić na małe kostki, dodać do mąki, wmieszać żółtka, jogurt naturalny i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na pół i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę 
Nadzienie:
 - 8 średnich jabłek (startych)
 - 0,25 szklanki wody
 - ewentualnie cukier puder (do smaku)
 - 2 łyżki cynamonu
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
 - kilka łyżek lnu mielonego (może być oczywiście bułka tarta)

Starte jabłka umieścić w rondelku, dolać wodę i dusić ok. 15 min. pod przykryciem nie mieszając. Dodać cukier(jeśli używacie) oraz cynamon i lekko wymieszać. Wmieszać mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i dusić jeszcze ok.2 min.


Piekarnik rozgrzać do 180°C. 
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. W dno wgnieść jedną część ciasta (można również zetrzeć) i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać lnem mielonym/bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek), wyłożyć jabłka i zetrzeć na to drugą część ciasta. Piec ok. godziny, aż się góra ładnie zrumieni (jeśli zbyt by się przypiekała można użyć folii aluminiowej).

 
Smacznego :)

1 komentarz :