sobota, 17 sierpnia 2013

Pierś z kurczaka z pieczonymi ziemniakami oraz sosem kurkowym - wersja dietetyczna




KURCZAK, KURKI ORAZ PIECZONE ZIEMNIAKI

Miałam ogromną ochotę na kurki - a że trafiłam na nie podczas wędrówki po bazarku nie zastanawiałam się długo i kupiłam ;). Ponadto użyłam składników, które zazwyczaj mam w domu - czosnek, ziemniaki oraz pierś z kurczaka :).

Pierś z kurczaka jest mięsem wdzięcznym w przygotowaniu, chudym, pełnym wysokowartościowych białek oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ziemniaki natomiast są często odradzane w czasie diety ale przecież same w sobie są niskokaloryczne, zawierają chociażby magnez, żelazo, fosfor, wapń.Nie warto z nich rezygnować, lepiej zacząć zwracać uwagę na to co z nimi jemy - unikać tłustych sosów, panierowanego mięsa smażonego w głębokim tłuszczu itp.Kurki są dla mnie niebywale aromatycznymi grzybami i chociaż nie charakteryzują się szczególnymi prozdrowotnymi właściwościami to dodają potrawom rewelacyjnego smaczku. Z uwagi na to by obiad nie był zbyt tłusty postanowiłam sos zrobić z mieszanki jogurt naturalny/śmietana w ilości wystarczającej by kurki były w nim fajnie obtoczone natomiast nie planowałam polewania ziemniaków czy też mięsa. 
Czosnek zastosowałam ponieważ jest po prostu zdrowy i lubię jego dodatek w potrawach.

Składniki (3-4 porcje) :
 - podwójna pierś z kurczaka
 - 6 dużych ziemniaków
 - 150 g kurek
 - 2 łyżki śmietany 18%
 - 3 łyżki jogurtu naturalnego
 - 2 ząbki czosnku
 - sól, pieprz
 - estragon, majeranek (do przyprawienia kurczaka, oczywiście mogą być inne - według uznania)
 - 0,5 łyżki masła klarowanego
 - szczypiorek

Wykonanie:
Nastawić piekarnik na 200 stopni.
Ziemniaki obrać, wysuszyć porządnie i obłożyć każdego folią aluminiową. Umieścić w piekarniku i piec około 1-1,5 godziny do miękkości.
W czasie gdy ziemniaki się pieką wyczyścić kurki. Posypać je łyżeczką soli, zalać gotującą się wodą i wymieszać. Piasek pójdzie na dno. Grzyby wyjąć łyżką cedzakową na papierowy ręcznik i wysuszyć. W razie gdyby zostało jeszcze na nich troszkę piasku czynność powtórzyć.
Pierś z kurczaka pokroić na 4 części, rozbić na cienkie kotlety, natrzeć solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami(u mnie jak napisałam wcześniej był to estragon i majeranek) i włożyć do lodówki.


Gdy ziemniaki się upieką pozbawić je folii aluminiowej, wystudzić i z każdego ziemniaka wyjąć po łyżce miąższu - przełożyć go do miseczki. Masę ziemniaczaną wymieszać z łyżką jogurtu naturalnego oraz zgniecionymi ząbkami czosnku. Uzupełnić braki w ziemniakach powstałą mieszanką. Włożyć je do piekarnika - najlepiej włączyć termoobieg - trzymać do chwili gdy się ładnie zarumienią.

Na patelni rozgrzać 0,5 łyżki masła klarowanego i podsmażyć filety.

Usmażone przełożyć do miseczki i na tym samym tłuszczu podsmażyć kurki. 2 łyżki śmietany wymieszać z 2 łyżkami jogurtu nat. i dodać do kurek.Dodać soli, pieprzu do smaku i trzymać na ogniu do chwili gdy sos się zagęści. Podawać obsypane posiekanym szczypiorkiem.

I troszkę informacji o paryskiej diecie :)

Smacznego :)

1 komentarz :