wtorek, 20 sierpnia 2013

Ekspresowy chleb bez wysiłku


                                      CHLEB EKSPRESOWY - IDEALNY

Chleb z przepisu Nigelli - robi się go szybko, bez zagniatania, czekania na wyrośnięcie i co ważniejsze - pyszny oraz zdrowy... Napoczęłam go gdy był jeszcze ciepły - wystarczyła mi na kromkę łyżeczka domowej roboty dżemu porzeczkowego i poczułam niebo :). 

Składniki (standardowa keksówka)
 - 325 mąki razowej (u mnie mieszanka typ 1850 oraz 2000 pszennej)
 - 200 g niesłodzonego musli ( moje akurat miało rodzynki ale to wszystko ze"słodkości" )
 - 2,5 łyżeczki drożdży instant
 - 1 łyżeczka soli
 - 250 ml letniego mleka 2%
 - 250 ml letniej wody

Wykonanie:
W misce wymieszać suche składniki, następnie wlać mleko oraz wodę, ponownie wymieszać(łyżką wystarczy).

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Umieścić w zimnym piekarniku równocześnie włączając go i nastawiając na temperaturę 110 stopni - pozostawić na 45 min.

Po tym czasie przestawić na temperaturę 180 stopni i piec godzinę. Pilnować by wierzch się nie przypalił, gdyby zaczynał to przykryć go folią aluminiową (chleb ma być złocisto - brązowy).

Wystudzić wyjmując go z piekarnika (jak napisałam nie mogłam się powstrzymać i zjadłam troszkę zanim ostygł :) )

                                                 Smacznego :)





Wegetariańskie Śniadania

3 komentarze :

  1. piękne zdjęcia! ja dopiero próbuję się uczyć tej sztuki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :). Też się uczę i cieszę się, że widać jakieś efekty :).

      Usuń
  2. Chlebek w smaku przepyszny ale niestety straaaasznie sie kruszy... :(

    OdpowiedzUsuń