CIASTO Z KASZY JAGLANEJ
Moja pierwsza myśl, gdy zobaczyłam listę składników była mniej - więcej taka: "z tego ciasto? w życiu". Postanowiłam spróbować i jestem bardzo miło zaskoczona. Oczywiście nie jest to typowe ciasto, z pewnością jednak zaspokoi ochotę na "coś dobrego". Bardzo wilgotne - dzięki jabłkom i marchewce, polecam ciekawym nowych smaków i nie tylko :). Przepis Karola Okrasy z modyfikacjami.
Składniki (na kwadratową formę o boku 24 cm) :
- 2 średnie jabłka
- 6 jajek
- 250 g białego sera
- 130 g kaszy jaglanej
- 1 marchewka
- 0,5 niezbyt dużego selera
- 4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
- 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 cytryny (wyparzonej)
- 3 łyżki rodzynek
- 50 ml rumu (ew.woda)
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- 1,75 szklanki wody
- ew.tłuszcz i len mielony do wysmarowania formy
Wykonanie:
Kaszę wypłukać, przełożyć do garnka i zalać 1,75 szklanki wody. Gotować do chwili aż kasza wchłonie całą wodę.Odstawić na bok.
Zetrzeć skórkę z cytryny. Jabłka, marchewkę, seler - obrać.
Jabłka oraz marchewkę zetrzeć na tarce. Seler również, ponadto skropić go delikatnie sokiem z cytryny.
Cytrynę wycisnąć do końca(w oddzielną miseczkę - odstawić)
Rodzynki zagotować w rumie/wodzie.
Jajka podzielić na białka i żółtka. Białka ubić na sztywną pianę - pod sam koniec dodając 2 łyżki cukru.
Do żółtek również wsypać 2 łyżki cukru i utrzeć do białości. Do masy dodać biały ser i wymieszać.
Dodać ugotowaną kaszę, starte warzywa oraz jabłka. Oprószyć 3 łyżkami mąki i wymieszać. Następnie wsypać rodzynki, skórkę i sok z cytryny, pozostałą część mąki oraz pianę z białek - wymieszać.
Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (boki formy można posmarować tłuszczem i posypać lnem mielonym/bułką tartą).
Wyrównać i posypać całość płatkami owsianymi. Piec ok.40-45 min. w temperaturze 170 stopni,.
Wyrównać i posypać całość płatkami owsianymi. Piec ok.40-45 min. w temperaturze 170 stopni,.
Smacznego :)